Bejelentés


A XX.század pápái A XX.század pápái


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


XII. Piusz pápa (Eugenio Pacelli)

XI. Piusz pápa 1939. február 10-én halt meg. A rendíthetetlen hitű pápa egyszer Eugenio Pacelliről a következő megjegyzést tette: „Sokat dolgozik, jól dolgozik, gyorsan dolgozik”. Majd halkan, mintha önmagához beszélne, megjegyezte: „Milyen szép pápa lesz”. Ezt hallva a Bíborosi Kollégium dékánja, Granito di Belmonte bíboros, dohogva jegyezte meg: „Ez a pápa mindent maga akar csinálni. Legalább annyit engedjen, hogy az utódát mi válasszuk!” A bíborosokat ezúttal nem terhelte súlyos gond, mert mindenki az elhunyt pápa államtitkárát és jelöltjét, Eugenio Pacellit emlegette. Eugenio Pacelli érdemei és talentumai révén messze kimagaslott többi bíborostársa közül. Pacelli 1935 óta camerlengo volt, s mint ilyen, irányította az elhunyt pápa temetését és egybehívta, illetve megszervezte a konklávét. Már március 2-án, a délelőtti második szavazás során a volt államtitkár megkapta a szükséges többséget, de ő alázatosságból arra kérte a bíborosokat, hogy fontolják meg mégegyszer, valóban őt tartják-e a legméltóbb Péter-utódnak.A harmadik szavazás során a bíborosok továbbra is kitartottak elhatározásuk mellett, így Eugenio Pacelli lett az új pápa. Ekkor a Sixtus-kápolna kéményéből felszállt a fehér füst, ami az új pápa megválasztását jelezte. Ez volt a XX. század legrövidebb konklávéja. A Sixtus-kápolnában megkérdezték, hogy milyen nevet választ magának, ő egyértelműen azt felelte, hogy „Piusznak hívjatok”. Ezzel azt jelezte, hogy ő is folytatja elődje, XI. Piusz utját. Ezután a rangidős bíboros a Szent Péter templom erkélyén kijelentette: „Annuntio vobis gaudium magnum; Habemus Papam: Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum, Dominum Eugenium Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Pacelli, qui sibi nomen imposuit Pium XII.” Nem sokkal később XII. Piusz már a pápai díszöltözékben jelent meg ugyancsak a Szent Péter templom erkélyén és áldást osztott. Ezzel megkezdődött XII. Piusz pápasága.Első megnyilatkozásában a békéért emelte fel szavát, mert tisztában volt vele, hogy nemsokára kitőr a II. világháború. 1939 Húsvét vasárnapján a Szent Péter bazilikában beszédet mondott a béke érdekében. Többször is felemelte szavát a békéért, de sajnos nem járt sikerrel. 1939. augusztus 24-én rádióbeszédében drámai erővel figyelmeztette a hatalmon lévőket, hogy „semmi sem vész el a békével; de a háborúval minden elvész“. Még megválasztásának első évében 1939. szeptember 1-jén kitört a II. világháború.
Első enciklikája már a világháború kitörése után íródott és szintén a békéről szólt. XII. Piusz pápaságának első hat évét a világháború okozta szenvedések enyhítése foglalta le. Legfőbb feladata az volt, hogy felemelje szavát a háború ellen és, hogy mindig békéért kiáltson.
Egyesek azonban azt állítják, hogy Piusz pápa nemcsak hogy tudott a Holokausztról, de még segítette is annak lebonyolítását. Ez egyáltalán nem igaz, mind ezek a feltételezgetések azért születtek XII. Piuszról, mert hallgatott a világháború során és nem merte élesen bírálni az államok vezetőit a népírtsokért. Hogy miért? Erre legjobban a következő tény ad választ:”Még mindig elborzadva emlékezik vissza az ember 1942 augusztusának arra a reggelére, amikor az újságból öles betükkel hirdették azt a szörnyűséget, amit a holland püspököknek a zsidók érdekében, az ő embertelen üldözésük ellen tett hivatalos megnyilatkozásuk váltott ki. Hitler emiatt egyetlen éjszaka 40 000 zsidót deportáltatott és küldött a gázkamrákba.”
A reggeli újságokat a Szentatya íróasztalára készítették, Aki éppen a kihallgatásokra indult. Csak a címeket futotta át, és fehér lett, mint a fal. A kihallgatásokról visszatérve (déli egy óra volt, ebédidő), mielőtt az ebédlőbe ment, a Szentatya a konyhába jött, kezében két nagy, ívrét papírral, sűrűn teleírva. (Egyedül a konyhában volt lehetséges valamit elégetni.) Így szólt: „Szeretném ezt a két lapot elégetni, ez a tiltakozás a zsidók szégyenletes üldözése ellen. Ma este kellett volna megjelennie az Osservatore Romano hasábjain. Ha a holland püspökök levele 40 000 emberéletbe került, az én tiltakozásom talán 200 000 emberéletbe is kerülhetne. Nem szabad, és nem is tudom vállalni ezt a felelősséget. Talán többet ér nyilvánosan hallgatni, és mint eddig, ezután is mindent megtennni ezekért a szerencsétlen emberekért.”
XII. Piusz rengeteget szenvedett, hogy a háborúban nem szólhatott fel a zsidók érdekében.
XII. Piusz nagyszerű egyénisége csak a világháború után mutatkozott meg. Kiválló személyiség volt, szent életet élt, gyönyörű szentbeszédei voltak, amelyeket érdekes gesztusokkal, mozdulatokkal magyarázott, nagyon jól állt neki ez és sokan megszerették. 1949-es televízió-beszédeiben remegő hangon könnyező szemekkel könyörgött a békéért és állt ki a szegények mellett. A kommunizmus ádáz ellensége volt.
XII. Piusz élete utolsó éveiben többször is súlyosan megbetegedett és már 1954-től mindig a halálát emlegette, a halála azonban csak 1958-ban következett be.


Képgaléria


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!